Носенето на маски задължително до 13 май, нареди с нова заповед Ананиев

Издаването й е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка
24 апр 2020 15:44, Красимир Ангелов
452
Носенето на маски задължително до 13 май, нареди с нова заповед Ананиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително до 13 май, включително. Това става ясно от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Досега нареждането беше в сила до 26 април, включително.

Още по темата
С удължаването на срока до 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните, отчитат от здравното министерство.

Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
0
 
1
 
! Отговори
ала-бала БКП...... преди 4 години
И после пак до края на БСП-ДС и ГЕРБ!
331
0
 
1
 
! Отговори
The Earth is Flat преди 4 години
до 374, "замислил се" "Болеста ще отмине ,земята ще продължи да се върти,..." - Мъ'деее, го виде, че Земята се върти, по btV-то ли, или по CNN-а!?
330
0
 
4
 
! Отговори
Уотсън преди 4 години
Случаите намаляват - затова имаме УСЛОЖНЯВАНЕ.Случаите са стотици пъти по-малко от необходимото за обявяване на епидемия, затова имаме ПАНДЕМИЯ.
329
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаите се увеличават, значи "мерките" досега са неадекватни.Ресурсът е насочен към капепета и ограничаване на здравите, вместо в карантиниране на болните. Те пък бутат бетонни стени, няма кой да ги спре.
328
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
23.01.2020"За да се обяви национална грипна епидемия, ще трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 - 280 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия, разясни пред "Дневник" националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев."При това положение не само идиотската заповед за маските, но и идиотската карантина и идиотския "щаб" са незаконни! И продължават да затягат и да затягат, докато ни задушат до смърт. Някой вярва ли още в това безумие?
327
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе щабът нали го разпуснаха?
326
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ти няма народе! ПАК ДА СИ ГИ ПРЕИЗБЕРЕШ!!! ПАК ПАК И ПАК!!!! ПАК СИ ГЛАСУВАЙ ЗА ТЯХ НАРОДЕЕЕ!!!!!!!!!
325
0
 
5
 
! Отговори
аноним преди 4 години
Вчера нови 90 заразени, днеска 63! Ако са верни и първото и второто число-"обстановката се усложнила" - къде с какво и с колко да се е усложнила!? Нещо ми се губи в тия сметки. Вместо сутрешни приказки по половин час, че и повече да показват прости графики, но не сутрин - вечер в 20ч.! Този ден толкова теста, толкова доказани заразени, толкова в болница, толкова излекувани, починали и т.н. Процентите всеки ще ги сметне! Дайте формулите с които работите!
324
0
 
9
 
! Отговори
замислил се преди 4 години
Болеста ще отмине ,земята ще продължи да се върти,икономиката ще тръгне нанякъде. НО от герб няма отърване----Парaзити в тялото се махат когато са установени и ако трябва се прилага лекарска намеса..
323
0
 
7
 
! Отговори
Само така, преди 4 години
тъкмо далаверата с тях започва да процъфтява,най-евтината за еднократна употреба е 1.50 лева,а най-скъпата не знам колко струва?Нали така,както във всяка една ситуация у нас, има момент на афера или далавера-едни да забогатяват,а други да обедняват,включително и от клечки за уши,а и глобите за тях си вървят,като топъл хляб-капка по-капка вирче,вирче по-вирче язовирче!?!Държавната хазна е празна и трябва да се пълни по-всички възможни начини,като язовир "Студена",отделно данъци,такси.глоби и т.н.
322
9
 
1
 
! Отговори
3M преди 4 години
Започвайте да глобявате! На всяка крачк има андрешковци, които не носят маска, те прецакват системата и им се полагат ГЛОБИ!
321
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закрие ли се безсмисления НОЩен щаб, измислената епидемия ще изчезне още същия ден!
320
1
 
19
 
! Отговори
8 преди 4 години
Ние сме цивилизована нация и всичко задължително става омразно ! Да са задължителни само в затворени помещения - молове , магазини , превозни средства , учреждания ! Навън нали е чист въздуха , заради което проветряваме -няма логика навън да се носят маски !
319
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е добър политик и държавник
318
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кирчо,Кирчоо, понеже ти със заповид стана здравен министър, сега и заповедите за маски -същите.Добре,че доскоро нямаше маскиСега има и стана опасно.Хората не знаят какво да правят с тия маскиПипат ги от всички страни и после си ги слагат на лицето.Кирчоо, направи един обучителен видеоклип, режисиран от специалисти, за правилно съхраняване,поставяне,носене и сваляне на маски,както и правилата за съхранение на употребявани маски.Кирчоо, плащай на експерти. Ще оплескаш нещата!
317
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В блатная са над 70 000 два пъти и нещо повече от нас на глава там работата вече е отървана ...
316
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият враг на България е БСП ! Тези престъпници са проклятието ни !
315
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най т,ъп,,ата част от населението 65+ извесно и като избирателите на бсп Шъка кат *** по автобусите дет види пейка сяда куткодяка на групи и сее зараза 7 от 10 митлслмици вън са имено такива ...
314
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен маските трябва да бъдат задължители от тук нататък за постоянно! Тъкмо няма да говорите много, да не ви гази черния джип!
313
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заповедта лично Ананиев ли я издаде или Боко му нареди да я издаде?